האם יש טיפול בביישנות שעובד?
ביישנות שייכת לעולם החרדה החברתית והיא יכולה להיות ביישנות תמידית, או זמנית או ביישנות שבאה לידי ביטוי במצבים ספציפיים. חרדה חברתית מאופיינת בתסמינים שונים כמו לחץ, דופק מואץ, חששות רגשיים ועוד, כאשר אחד התסמינים הוא הביישנות. מעניין לגלות שהרוב המוחץ של הציבור מגדיר את עצמו כביישן.
יש כמה סוגים של ביישנות כאשר יש אנשים שהם ביישנות באופן עקבי, בסוגים שונים של מצבים. מי שסובל מביישנות מסוג זה חווה חרדה והתקפי חרדה לעתים. יש ביישנות שמופיעה רק במצבים ספציפיים, כמו למשל בעמידה מול קהל או בטיסות. סוג נוסף של ביישנות זו ביישנות שהיא זמנית והיא עולה על פני השטח במצב זמני שמביא מנקודה אחת לנקודה שנייה – למשל בעת מעבר תפקיד או מעבר לאזור מגורים אחר.
טיפול בביישנות שעובד
נשאלת השאלה האם ניתן באמת לטפל בביישנות. והתשובה היא חיובית. ניתן לטפל בביישנות באמצעות שיטות שונות – טיפול פסיכולוגי, טיפול בשיטת NLP, וסוגים נוספים של טיפול. טיפוח בשיטת NLP לסובלים מביישנות מתמקד בשינוי של הרגלי חשיבה ודפוסי חשיבה, כמו גם בחיזוק הביטחון העצמי ויצירת עוגנים.
אם ניקח לדוגמא את טיפול הNLP ונבחן כיצד הוא מציע טיפול בביישנות נוכל לראות כי באמצעות דמיון מודרך ושינוי של דרכי חשיבה ודפוסים מקבעים המטופל יכול לסגל לעצמו דפוסים חדשים של התנהגות שגם בבסיסם עומדת כוונה חיובית אך חיובית יותר וכזו שמביאה למציאות אחרת שהיא סובייקטיבית כמובן אצל המטופל. שיטת טיפול הNLP גם מביאה לקישור בין רגש חיובי לבין סיטואציה חברתית כך שהתת מודע יגיב באופן שונה ורצוי. ישנם טיפולים שונים להתגברות על ביישנות, כמו טיפול בביישנות אצל עדי שניידר. הטיפולים מביאים להישגים והצלחות כאשר המטופל מתמיד ומעוניין ביצירת השינוי.